2010. május 25., kedd

Miért éppen umeboshi?


A makrobiotikus étkezés új ételek felfedezését jelentette számomra, az egyik ilyen étel volt az umeboshi szilva. Emlékszem egykor egyfőzötanfolyamon az egyik résztvevő olyan jóízűen ecsetelte, hogy ő az umaboshi pasztát bizony pirítósra kenve eszi, és hogy az milyen jó (egyébként tényleg antibiotikus hatása mellett méregtelenít is), hogy még aznap be kellett vásárolnom belőle. Az ume szilva ecet csak később került látótértávolságba, de ezt is imádom és olykor citrom helyett salátákra (is) locsolom.
A triumvirátusból már csak maga az ume szilva maradt ki, ami nagyobb bio boltokban kapható ugyan (Clearspring-termék), de kissé borsos ára miatt nem tudtam magam rávenni a beruházásra.



Az umeboshi szilvának nagyon erős gyógyhatása van, méregtelenít, egyúttal enyhíti a gyomorfájdalmakat, hányingert, utazás okozta rosszullétet is.Sóval és shiso levelekkel évekig pácolják. Fűszerezésnél helyettesíti a sót, a tamarit, vagy a miszót.

A paszta és az ecet az erjesztésnél keletkező folyadék, emiatt sajnos nincs olyan erőteljes gyógyító hatása, mint a szilvának

Az Ume-sho-ban ital - hogy recept is legyen - kiválóan lugosít. Jótékonyan hat fáradtság, fejfájás, emésztési gondok esetén.
Keverjünk össze 1 bögre forró kukicha teát, 1/3 teáskanál shoyu szójaszósszal és 1/3 összetördelt umeboshival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails