2010. április 18., vasárnap

Tészta a makrobiotikus étkezésben?!

Igen lehetséges, sőt!



A makrobiotikus étkezésben kiemelt fontosságúak a gabonafélék (barnarizs, árpa, köles, hajdina stb), ettől azonban mégsem lesz egyhangú az étrend, mivel a gabonákból készült tészták, galuskák fogyasztása alkalmanként (heti 2-3 alkalommal) megengedett.

Természetesen előnyt élveznek a keleti stílúsú tészták, mint a hajdinalissztből készült soba, vagy a somen, és udon ami már itthon is kapható. A japán tésztafélék meleget és energiát adnak a testnek, ezért rendkívül hasznosak azoknak, akik fizikailag aktívak.
Számos olyan termék létezik, ami rizslisztből, árpa, hajdina vagy kukoricalisztből, esetleg más gabona lisztjéből készült. Én például nagyon kedvelem a Naturgold cég metéltszerű (tagliatelle) tönkölytésztáit.
Miért előnyösek a teljeskiőrlésű tészták?
A teljes őrlésű bűzából készült tészta gazdag foszforban, proteinben (ez előnyős a húsban lévő fehérje pótlásánál) vasban, B1 és B2 vitaminban és komplex szénhidrátokban.


Természetesen kerülni kell a finomított lisztből készült termékeket, mivel azok nélkülözik az alapvető és lényeges táplálékot.

Ízelítőül egy könnyű makrobiós recept.


Tofus, zöldséges tészta

  • 3-4 marokonyi tönkölyszarvacska tészta
  • 1 tofu
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál shoju szójaszósz
  • Fél citrom leve
  • 1 maroknyi brokkoli
  • 1 maroknyi bébi sárgarépa
  • 1 lila hagyma

A tésztát kifőzöm. A brokkolit és a sárgarépát puhára párolom.
A tofut nagy lyuku reszelőn lereszelem (vagy elmorzsolom) és egy serpenyőbe, kevés szezámolajon megpirítom. Meglocsolom egy csipetnyi citromlével és összeforgatom a leszűrt tésztával, és a párolt zöldségekkel. Ízesítem szójaszósszal.
A lila hagymát felszeletelem és csipetnyi olajon megpirítom. Tálaláskor a tészta tetejére szórom. Meghintem gomashióval, pirított szezámsóval.

Reteksavanyúval fogyasztom. Ehhez néhány fej hónapos retket gyúfaszál formára vágok, csipetnyi sóval megszórom, kezzemmel többször összegyúrom, hogy a nedvesség távozzon belőle. Én Umeboshi ecettel locsoltam meg, mert nagy kedvencem, de természetesen citromlé is mehet rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails